Socialvlog

Vlog:

Socialvlog: Socialjuul deel 1

Blogs:

‘Periscope is watching you’

Livestreaming en social media. Het is een onderdeel waar ik zelf nog niet zo bekend mee ben waarover ineens allerlei gedachten in mij opkomen. Misschien onterecht en overbodig. Misschien ook niet.

Deze momenteel populaire apps maken het mogelijk een live kijkje te nemen in de keuken van mensen, organisaties, events… Noem maar op. Van de week was ik bezoeker bij een congres waarbij duidelijk werd aangegeven dat opname niet gewenst was door de spreker. De ‘filmer’ werd hierop aangesproken en stopte direct de stream.

Hoe gaan organisaties om met deze (nog weer) nieuwe middelen die zo live zijn dat de eventuele schade direct is opgelopen en niet meer kan worden teruggedraaid? Wie bedenkt hiervoor de regels en hoe kun je dit controleren? Denk aan Twitter waar ook de eerste tweets verwijderd moesten worden in de hoop dat deze niet duizend keer gedeeld was. Een voorbeeld hiervan is ook ongevraagd op de foto gezet worden.

Mochten de huidige regels niet voldoen, dan is het in mijn ogen heel belangrijk hier zeer goed over na te denken en gezamenlijk hierover beleid te maken. Wat mag wel en hoe regel je toestemming? Ik ken een hoop organisaties in zorg en welzijn die congressen organiseren en niet op de hoogte zijn van deze laatste ontwikkelingen.  Veel mensen weten nog niet wat Periscope en Meerkat inhouden.

Ik heb de app Periscope recent pas goed leren kennen en ben dolenthousiast over alle mogelijkheden maar heb toch wat vraagtekens bij de risico’s!

Heeft er iemand al nagedacht over Periscope en Meerkat in het kader van mediawijsheid? Er zitten megaveel risico’s aan die nog niet voor iedereen bekend zijn. Ook de deelnemers van een congres weten nog lang niet altijd wat het is. Dit ontdekte ik recent in workshops en lezingen binnen zorg en welzijn. De telefoon die op ze werd gericht sloeg niet aan (ze dachten aan een foto die gemaakt werd) en ze hadden geen idee gefilmd te worden.  Een app met een druk op de knop die makkelijk bedienbaar is om alles live te filmen en te tonen aan de buitenwereld. Op Twitter moet een tweet getypt worden, op Periscope hoef je alleen een knopje ingedrukt te houden. Het kind dat puur uit enthousiasme met de app gaat experimenteren. De kleuter die de iPhone van zijn moeder vraagt voor een leuk spelletje.

IMG_0100

Stel: je kind krijg je foon in handen op een moment dat je de app nog open had staan.. Live opnemen is zo gebeurd. Jij had net besloten jezelf aan te kleden en je kind loopt filmend de slaapkamer in.

Of:

Je bent op het werk in een meeting die ongevraagd wordt gestreamd. Je bent in een winkel rustig aan het shoppen. Een auditie, sollicitatie, functioneringsgesprek, whatever.. Waar staan de regels en de do’s en don’ts?

Gister kreeg ik via mijn netwerk een link toegestuurd van Charlotte Slaw die schrijft over auteursrecht en privacy https://www.charlotteslaw.nl/2015/06/periscope-auteursrecht-en-privacy-bij-een-livestream/ Ik werd hier al een stukje wijzer van.

Ben ik de enige professional (en mama)met zorgen? Wie heeft hier een mening over? Wie ziet ook risico’s of juist voordelen?

Ik hoor ze graag. Mijn kennis wordt dan weer verrijkt met meningen en ik kan er in mijn werk weer mee verder. Ik ben altijd mega enthousiast over social media en zie veel gave kansen en ik hoop gerustgesteld te worden.

Alvast dank!:-)